Wednesday, December 31, 2003

HONESTY

I deserved some honesty
At least
And by large
Honesty is simply the best policy
Why can’t you understand that?

I need to leave
Go with my own heart saying
While I never trying to over understanding you
I’m tired of guessing
Maybe sorry not enough now
And I just can’t turn my back now

Just go
Separate ways
No regret whatsoever here
We maybe fall
But today will make a better tomorrow

I need honesty friends
While there a lack inside you
I only see a good thing in others

So now
I just leaving you with all your excuses there
Please keep it to another’s
Cause
Now it’s sound too clich├ęs to me
The path we both choose is just another way of doing things
So let go
To the vertical horizon
I don’t have any regret knowing you
Life goes on.


~::zulamk::~
7.25pm
30th December 2003
Tuesday

I like this poem....How bout you..dear readers?

hari ini...sbb pc aku takder kan....so, aku angkut pc bos aku dari tingkat 3 ke floor aku...turun naik tangga 2x..fuhh..bergegar skru lutut aku..penat beb..bawak reta2 PC bos aku..aku dah tak larat nak naik untuk kali ke3, so aku suh bos aku naik sendiri amik monitor dia...aku suh BOSS aku tu!!!..heheh..sapa boss????!!! ;)..

mmm..tader pc sendiri buat aku tercari-cari pc yang free utk coret kat sini...so, aku lepakla kat pc member aku yg skrg aku rasa dia tgh tido kot..heheh..rest hour...

Semalam aku kata aku nak pi antar pusat basuh kete kan...tahu tak..semalam adalah hari yang ke3 aku gi sana. Memang dia taknak duit kot...Awal betul tutup..kul 630 ptg dah tutup...Takper2..aku pon dah ilang mood nak suh org basuh..Last2 aku sinsing lengan baju kurung aku, ikat tudung, aku basuh sendiri kete aku lagi senang. Dalam pukul 650 ptg baru siap semua, dengan aku pon ter"basuh" sekali..Lencun baju aku..

Tengah syok2 basuh kete, aku buka paip air, tak sedar air mengalir masuk area pagar umah jiran aku..Erkkk...Kot ada plak yg kene sound kang, baik aku "beredar" dulu. Aku tutup air paip and cakap dlm suara yg agak kuat gak la kot..."Mintak maaflah makcik..Tak sedor air ngalir" ..hehee

Esok tahun baru...uishhh..setahun lagi naik umur masing2 ek....Apa yang aku dah buat selama tahun 2003? Hmmm...kene list down nih!! Apa aku dah buat, apa aku dah dapat, apa aku nak dapat, apa aku harapkan ...bla bla bla...New Year means new diary...So, catat...jangan tak catat...

Aku nak tulis jugak walaupun aku rasa takyah la tulis..heheheh..Aku beli jam baru. Tak mahal, but just nice and I like it. After 3 months aku idup tanpa jam tangan, setat last 2 days, aku pakai jam baru..Har har harr....

Okeylah, kepada semua aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru, semoga apa yang berlaku tahun lepas dapat diambik ikhtibar, teruskan mana yang baik, , tinggalkan mana yang perlu. Semoga ibadah kita, amalan kita akan menjadi lebih baik dari sebelum nyer...

Lagi 2 hari utk tahu status temuduga KPLI..http://www.emoe.gov.my

::Doakan yang terbaik untuk aku::
Sehari sebelum Tahun Baru 2004....

PC aku dah selamat dihantar ke kedai..monitor jer tinggal...ni pakai PC member aku...Nantilah bila aku ada masa aku apdet lagi..Anyway, Aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru untuk semua..Semoga kembali dengan azam baru, jiwa baru, bla bla bla....


Tuesday, December 30, 2003

test..test...wat exercise jari sket pagi-pagi ni....nak citer sket lah...petang semalam kete tak jadi mandi lagi...aku fening terlampau..sampai takleh bangun..aku balik terus mandi..solat then baring....sampai maghrib...aku tak tahan sangat, aku telan sebijik paracetamol/panadol, then rest....isyak baru aku ok....awat yer? takkan la sbb 3 keping daging aku makan tengah hari tu buat aku jadi cenggitu..ish ishh...

kat NST today ada cakap, penggunaan SMS dan internet effect penulisan budak2 yang amik PMR. subjek English...
Kalau pikir2, betul jugak kot..kalau selalu jer SMS or chat...penggunaan short form...nak elakkan taip panjang2..eg. "what is your name" dah jadi "wats ur name" , itu lom lagi masuk perkataan yang panjang-panjang....ish ish...

aku nak wat kije jap..kalau aku tak bz kang aku coret2 lagi....petang ni ada meeting..ishhh..ada yang kene bambu tak agaknya????ari ni aku masuk opis 5 min awal pasal aku takut bos datang awal dari aku, macam selalu-selalu...hahhahahah...kene azam datang awal la tahun depan..itu pun kalau aku masih di sini.........


Monday, December 29, 2003

Hai hai hai....
Rasa macam lepas satu beban ..semua benda yang aku plan nak buat hari ni, dah aku setelkan...Aku dah gi amik geran, aku dah setelkan roadtax, siap layout....

Tapi yang aku takleh nak avoid ni, aku sakit kepala teruk. berdengung-dengung kepala ni aku rasa. Oh ya! Balik nanti aku nak gi basuh kete kat pusat servis. Dah lebih sebulan aku tak basuh kot..hehheh...Sian kete aku...

Memandangkan aku 1st time gi kat JPJ utk sambung roadtax, so aku taktau la apa aku kene buat taim kat kaunter. So pas beratur lebeh kurang 20 minit, tibalah giliran aku. Aku keluarkan semua dokumen, road tax, copy ic aku, insurance dan etc and aku tanya kat petugas kaunter tu, "apa saya nak kena buat, saya nak sambung roadtax, kena bagi apa ni??"" heheh..Pakcik guard kat tepi petugas tu kata "bagi semua menda tu...". Rupa-rupanya senang jer nak sambung roadtax. heheh...Sian kat aku...Tapi aku belajar buat sesuatu dengan sendiri. Dalam erti kata lain, aku belajar berdikari....


Balik dari JPJ, I found out that my pc hang and kene reseta byk2 kali..Itu pon tak jalan, hangin aku!!!! Siap kau esok duhai pc..Aku kerjakan ko...Now, aku nak balikk..Sakit kepala, agaknya lah kan, aku pikir banyak sangat kot...Apa yang aku pikir? Ader laaaaaahhhhhhhhh....

Ciao...

Sunday, December 28, 2003

Hari ini...aku rasa banyak menda aku kena buat. Tunggu insurans yang abang aku pos dan pastu nak gi JPJ. Sambung roadtax plak..Then kalau ada masa lagi nak gi Kedai Telekom, nak bayar bil tepon. Pastu nak siapkan layout report kat opis aku. Lusa ada meeting ngan semua staff. Buatnya tak sempat, mampus aku. Tadi bos pun dah tanya sket-sket. Aku ok jer..Pastu boss aku siap cakap pulak aku nyer skop kerja utk tahun depan...[dia taktau la aku ada mintak jadi cikgu..]..Mak aihh...besau plak skop tugasan aku. Kena buat analisis la ..itu ini..bla bla...erk....

Bulan Jan depan ada my opismate yang akan menyambung pelajaran. Amik profesional cert katanya. Entahla..aku suka jugak kalau aku pun boleh sambung..tapi...aku ada banyak mender nak kena buat dulu sebelum aku sambung study..Masalahnya kalau dah tua-tua nanti, nak ke aku sambung belajar lagi..Otak pun dah berkarat dah gamaknya..Setat la reject ilmu yang nak masuk..Hahahahha

Lately, aku jadi rajin plak nak tulis kat sini..Yerlah coret-coret..100% dari hati aku sendiri....aku tak pandai nak tulis yang bombastik..cukuplah aku yang puas hati..kalau nak puaskan hati semua orang memang la takkan dapat...

Semalam aku tengok jugak citer Pasrah..aku cukup2 suka bila time Erra sebut "jangan mengharap sesuatu yang tak pasti". Sedih sungguh dia masa tu. Aku pun turut sedih..bukan pasal Erra tapi pasal ayat yang dia sebut tu. Pastu kan..aku tengok citer hindustan..aku ingat sampai pukul 12 jer..aik..rupa2nya pukul 1235 dah siap lagi..Adusss..buatnya tak terbangun esok pagi, tak ke mampus aku..Aku kerja hari Ahad. Kat sini Ahad memang dah kerja. sudahnya aku tutup tv and main agak2 jer la ending dia..Eh! Korang tahu apa ending dia?

Saturday, December 27, 2003

Satu petang sabtu..aku dengan azam aku..

Aku masih konpius dengan arah hidup aku. Aku perlu memikirkan apa akan jadi pada aku [kalau umur panjang] 10 tahun akan datang???? Aku masih macam aku saat ni?? Atau aku sudah bekerja di tempat lain atau aku dah jadi mak orang?Atau...bla..bla..bla..

Iskk...Banyak sangat mende aku kene pikir..setiap orang mahu kan perubahan. Tahun baru mesti nak sesuatu yang baru. Paling koman pon, tahun baru ada azam baru!! Jadi atau tercapai ke tak azam tu belakang kira..Aku antara yang termasuk orang yang berazam baru pada tahun lepas, maybe sama cam orang lain. Tapi azam aku tahun lepas tak tercapai pada tahun ni.

Tahun ni aku rasa maybe azam tahun lepas bring forward ke tahun 2004. Heehee..ada ke orang azam macam aku ni yer? Boleh bring forward...Aku tak kuasa nak create azam baru pasal macamana-macamana pun, memang aku kena gak setelkan azam aku yang tahun lepas tu.. Aku kadang-kadang blur dengan usaha aku untuk setelkan azam aku tu..Tapi pernah ke aku berusaha bersungguh-sungguh pasal azam aku tu yerr? Jap nak pikir....

Orang kata kalau sekadar berazam tanpa usaha memang dah sah-sah la takkan berjaya punya!! Aku??? Camna la nak capai azam aku ni..Desakan dari 360 darjah kot...Sekeliling aku..everybody keep on asking the same Q.. why should they ask me that? Hahahaa..Mesti sesapa yang terbaca blog ni boleh meneka apakah azam itu...

Aku pun dah malas nak layan la mende-mende ni semua..Sekarang aku percaya pada diri sendiri. Apa yang aku tahu...untuk capai sesuatu aku kena berusaha bersungguh-sungguh, then berdoa dan tawakal ...Kalau sudah tersurat......Aku pasrah dan aku redha......

Berkata Imam Asyma'i: Seaawal-awal ilmu adalah senyap, keduanya mendengar dengan teliti, ketiga menghafal, keempat beramal dengannya dan kelima menyampaikan ilmu tersebut.
27 December 2003
Aku kerja separuh hari hari ni..sesajer mencoret-coret kat sini...Aku pasti sangat yang bila aku taip2 kat sini, aku rasa best jerr..aku tahu, apa yang aku tulis kat sini akan dibaca oleh sesapa yang nak baca tapi..rasa ..ntahler..takleh nak di di "describe"kan..alah...macam best tu jer lah...macam bestttt..hehhehe

aku mencuba tambah chatterbox..utk sapa? hehhe..utk aku jer kot..pasal hanya aku ajer yang baca ..heheeh...tukar date setting...hmm..aku nak try tukar layout plak pasnih...nak wat lawa2 sket..walaupun aku tahu..aku ni tak kreatif... ;)

25 December 2003

cuti krismas..aku balik kampung...sajer...pasal seme budak2 umah aku balik..taknaklah aku stay sensorang kat umah tu...bukan takut..tak berani jer..hehehhe

hati aku berdebar-debar kalau aku ingatkan 2 januari nih..hmm..kalau aku dapat KPLI..maknanya hidup aku akan 100% berubah..kene belajar balik..then ada praktikal ngajar budak2..and yg penting sekali mesti hidup aku dan IT [blog aku lerr..] tinggal sejarah lah...

kalau tak dapat, hmmm..aku mesti pikir plan B plak..aku nak cari kerja yang setimpal drngan aku..aku tak kata apa yg aku dapat sekarang tak setimpal..cuma...aku mahu kan ilmu IT aku berkembang..i admit that i prefer IT more than teaching ppl..but..hmm..aku kene pikir future aku..ntahlah..kalau aku coret kan sini pon, bukan nya 100% terluah pun..tapi aku janji insya allah aku akan coret jugak pasal tu nanti..bila? wallahualam...bila aku betul-betul free kot..

Tuesday, December 23, 2003

23 dec 2003
kalau ada rezeki..aku nak sangat jumpa kawan2 kat sana...

ohya..2 jan ni aku boleh cek samada aku dapat atau tak application nak jadi cekgu tu..hehhe..jap nak bayangkan org panggil aku cekgu...hmmm...aku rasa macam semacammm jerrr...ko rasa macam mana?

22 dec 2003
bila kawan-kawan asyik la dok pi gather sana gather sini..ati aku pon terpanggil utk join jugak..tapi....waaaaaaaa..tak acilah..korang gather kat belah sana..kat KL...aku ni sebelah sini..jauh tu...mmg la kalau nak seribu daya kalau taknak seribu dalih..tapi takkan aku nak gi KL semata2 nak gi gather open house tu dua tiga kali sebulan???? kopakla poket aku...

19 dec 2003
aku hantar abang aku balik KL ..hantar dengan mata jer lah..dia drive ke KL ,aku drive ke umah sewa aku...raya aji ni dia balik kalau umah aku buat korban lembu/kerbau ke...abis kalau tak buat korban???!!!..ishh..dia tuh..kadang2 kalau dia rasa nak balik..dia balikkk jerr..suka ati dia...

Tuesday, December 16, 2003

Dah 3 hari aku demam..tak tahu la ..agaknya kene ujan banyak sangat kot..atau aku kerinduan kot..?! hehe..sakit tekak..batuk..demam..jumpa doktor..[doktor yang tak berhemah langsung...geram jer] ..dia kasi aku ubat 4 jenis..telan jer la..walaupun aku ni bukan nyer suka makan ubat..setat hari ni tekak aku pahit semacam..eeiii..tapi yang aku heran air masak aku minum rasa manis..hihihi...mujur gak..buleh minum banyak2..

sebenarnya ada link yang aku nak show to sesapa yang baca blog ni..[ada ke yang baca??!!]..aku sorang jer kot..heheh..laman tak lawa lagi lah..malas nak war2 kan...hehe..

http://www.biznaseducation.com/koko2003/37_37.htm

laman kat atas ni..sedih betul dengar..pasal kematian...

korang tryla dengar yerr......
ciao..

Monday, December 08, 2003

esok aku akan mula bercuti untuk menghabiskan masa dengan adik-beradik aku....adik aku akan ke Mesir pada Rabu ni..10 Disember 2003..bulan 10 tahun depan baru dia akan pulang ke tanahair..setelah lebih 4 bulan dia bercuti , berpuasa dan beraya dengan famili di kampung..
sedih jugak...tapi apakan daya...dia mesti pergi untuk menghabiskan pengajian nya...aku akan mula bercuti esok, lusa sampai la Sabtu ni..13 Disember 2003...Raya tahun ini paling bermakna setelah 2 tahun adik aku beraya diperantauan...Kompelit adik beradik aku kat umah tahun ni...
opss..lupa untuk dikhabarkan..nenek belah ayah meninggal pada 3 Disember ..minggu lepas ler...sakit tua...itula dunia...ada pertemuan ada perpisahan...
KENALI CIRI-CIRI SUAMI DAN ISTERI PILIHAN

Ciri-ciri suami pilihan

Pilihlah suami berdasarkan pegangan agama dan bertanggungjawab.

Berilmu, berakhlak, pandai berkomunikasi, bijak mengurus ekonomi dan
kewangan, kuat beribadat, berfikiran terbuka, bertolak ansur,
bersefahaman, tolong menolong, tegas, berpandangan jauh dan boleh
menerima teguran.

Seorang yang memberi keutamaan kepada soal kasih sayang, nafkah,
pergaulan, keselamatan, kesihatan anggota keluarga dan tempat tinggal.

Menjadikan kepentingan keluarga lebih daripada kepentingan diri sendiri.

Memahami kehendak isteri dan sentiasa mengekalkan kemesraan walaupun
sudah lama berkahwin.

Suami juga perlu menanamkan dalam diri bahawa niat dia berkahwin
adalah kerana Allah, kerana ia akan lebih menjadikan seseorang suami
itu memikul tanggungjawab mereka yang sebenar-benarnya.

Adil dengan isteri dan tanggungjawabnya dengan ibu bapanya juga.


Ciri-ciri isteri pilihan

Perlu pandai menjaga kesihatan dan kecantikan diri.

Jaga bentuk badan agar sentiasa nampak langsing dan menarik.

Jangan lupa bersolek untuk suami.

Sambut kepulangan suami dari kerja dengan senyuman. Hiasi diri anda
agar suami merasa seronok apabila pulang ke rumah.

Layan suami di meja makan.

Bijak melayani kehendak suami.

Memahami suami dan boleh bertolak ansur serta bertimbang rasa.

Menghormati suami.

Bijak menjaga kehormatan diri dan boleh menjaga harta suami.

Wednesday, October 29, 2003

copy dari emel..

Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah, sebelum menemui insan yang betul, supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagian tertutup, yang lain akan terbuka. Tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama, hinggakan kita tidak nampak pintu yang dibukakan untuk kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian bersama tanpa berkata apa-apa pun. Dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami. Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya.Dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang. Memberi seseorang seluruh cinta anda
bukanlah satu kepastian yang dia akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka. Tapi sekiranya
tidak,pastikanlah ia terus mekar didalam hati anda.

Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, Satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang, Tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan pandang kemewahan seseorang kerana ianya akan susut.Carilah seseorang yang boleh membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum.

Akan tiba satu hari ketika di dalam kehidupan apabila anda teramat rindukan seseorang, sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar. Mimpilah apa yang anda ingin mimpikan, pergilah kemana-mana yang anda ingin tujui dan jadilah apa yang anda inginkan. Kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.Semoga anda memiliki
kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia.

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga.Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang datang dalam kehidupan mereka. Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba.

Hanya mereka... yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh mereka.Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan. Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan lalu yang telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskankehidupan yang sempurna. Sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam.

Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang disekeliling anda tersenyum.Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, Andalah yang akan tersenyum dan orang di sekeliling anda pula yang menangis. Sampaikan pada sebanyak mana orang yang tersayang, tanda peringatan anda pada mereka.

Tuesday, September 23, 2003

Some people will try to make you
feel bad about being a woman,
will try to convince you that
you're incapable or inferior.
Don't believe it.
This is your life,
and you can do anything
you want to do.
You don't have to
follow someone else's
expectations of who you should be.
Never let anyone convince you otherwise,
and never set limits upon yourself,
because you're a woman.
You can admire the same
qualities in yourself
that you admire in men.
Remember that you're strong,
intelligent, and capable.
You're dedicated to
any endeavor that you undertake.
You are a woman,
and you have power.
You can follow your dreams
and dance to the beat
of your own heart.
You don't have to go
through life dangling
from the clouds;
instead you can fly to
the stars and claim
one for your own.


this is me....




Jangan tengok lama-lama, dia ni malu tau tak..heheh


Another pic of me...





-adk77-